Alles over tegels

Gepost op: 8 augustus 2019

Delen  

Wanneer je om je heen kijkt, zie je bijna overal wel tegels. Ze worden gebruikt op vloeren, maar ook bijvoorbeeld op muren. Ook kunnen ze verschillende toepassingen hebben. In deze tekst gaan we kijken naar de historie van tegels, waar je ze tegen kan komen en om welke reden ze gebruikt worden.

Tegels

Ze zijn er in alle soorten en maten en worden met verschillende redenen gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld vloertegels. Voordat er allerlei andere mogelijkheden waren om vloeren te versieren, maar ook te beschermen, waren er al vloertegels. Deze hadden allereerst als reden dat zij ervoor zorgden dat men makkelijker kon lopen. In zand of gras loop je altijd net iets moeilijkers en daardoor kwamen mensen makkelijker op hun bestemming. Ook hielp het bijvoorbeeld bij koetsen of karren. Deze konden makkelijker spullen vervoeren, maar gingen ook langer mee omdat ze over vloertegels niet zo snel kapot gingen. De volgende reden voor vloertegels was versiering. Ze zorgden ervoor dat de vloeren mooier werden.

Muurtegels

Met die reden zijn er dus ook tegens voor op de muur gekomen. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij kamers als badkamers en keukens. De muurtegels zorgen ervoor dat de hele kamer een andere uitstraling krijgt. Daarnaast zorgen de muurtegels ook voor iets anders. Omdat je in een badkamer en keuken veel te maken hebt met vocht, zorgen deze muurtegels ervoor dat er minder vocht in de muur komt. Ook kun je hierdoor de kamer veel makkelijker schoon houden. In kamers zoals de badkamer en de keuken, is het belangrijk dat het hygiënisch is. Door muurtegels is de kamer veel makkelijker schoon te maken, en schoon te houden.

Tegenwoordige tijd

Tegenwoordig kom je ze eigenlijk overal tegen. De meeste stoepen zijn er van gemaakt, maar ook nog steeds bepaalde wegen bestaan uit tegels. Ze zijn daarnaast ook in alle soorten en maten te krijgen. Zo heb je een hele hoop verschillende soorten steen waar ze van gemaakt kunnen worden. Ook zijn er veel meer technieken die gebruikt kunnen worden bij het maken van de tegels. Zo kunnen ze in verschillende patronen gesneden worden en kun je zelfs een mozaïek-effect krijgen. Bij mozaïek worden vloertegels, of ander materiaal, in stukken geslagen en dan vervolgens in bepaalde patronen weer op een oppervlakte geplakt zodat je een heel apart effect krijgt. Vloertegels of muurtegels zijn vaak in standaard formaten en materialen te koop bij een gemiddelde bouwmarkt. Maar wanneer je speciale tegels zoek, kom je uit bij een tegelboer. Deze heeft vaak ander materiaal en andere technieken zodat ze compleet worden zoals jij ze wilt hebben.