Waarom een architect inschakelen?

Gepost op: 27 maart 2020

Delen  

Voor een aanbouw of nieuwbouw woning stappen veel mensen tegenwoordig direct naar de aannemer, zonder eerst een architectenbureau in te schakelen. Dit kan tot gevolg hebben dat het resultaat niet is zoals men voor ogen heeft of niet aan de wetgeving voldoet. Een architect doet namelijk veel meer dan alleen een tekening op papier zetten.

Wat doet een architect?
De bouwkundige weet welke eisen er gesteld worden en weet welke wegen bewandeld moeten worden om een vergunning te bemachtigen. Een architectenbureau maakt gebruik van ruime bouwkundige kennis in de uitwerking van het bouwplan. Het ontwerp voor een woning, verbouwing of de bouw van bijvoorbeeld een kantoorpand dat door een architectenbureau wordt gemaakt verwerkt alle wensen van de opdrachtgever. Niet alleen wordt er gekeken naar de esthetische waarde, maar ook naar de leefbaarheid van de ruimte. Denk hierbij aan het licht dat in de woning valt en een praktische en creatieve indeling van de ruimte. De bouwkundige levert dus echt maatwerk.

Op de hoogte van marktprijzen
Er kan gekozen worden om direct met een aannemer in zee te gaan. Het risico is wel dat er te veel betaald wordt voor de werkzaamheden, omdat men geen vergelijkingsmateriaal heeft. Een architectenbureau weet precies wat de prijzen in de markt zijn en kan de begroting dan ook professioneel controleren. Daarnaast werkt een architectenbureau vaak samen met verschillende betrouwbare aannemers en weten ze altijd de juiste persoon voor de klus te vinden. Architecten controleren of het werk goed wordt uitgevoerd en zorgen ervoor dat de kosten redelijk blijven. De bouwkundige is namelijk de vertegenwoordiger van de opdrachtgever en neemt zodoende veel werk uit handen: van het contact met de aannemers en de gemeente en het regelen van de benodigde omgevingsvergunning. Bij vragen zijn er korte lijntjes tussen de opdrachtgever en het architectenbureau. De kosten van het inhuren van een bouwkundige wegen vaak op tegen de kosten die bespaard worden door (kosten)efficiënt
te werken. Een woning met een goed doordacht ontwerp kan daarnaast meer waard worden.

Functie en ontwerp
Een architectenbureau neemt alle persoonlijke wensen mee in het ontwerp en zorgt ervoor dat functie en design samenkomen. Bij een architectenbureau is vaan een interieurarchitect in dienst die zorgt voor een optimale ruimtebeleving en indeling. Hierbij ligt de focus op de functie en flexibiliteit van een bepaalde ruime. Zo kan een kleine ruimte bijvoorbeeld bijzonder efficiënt vormgegeven worden en wordt de bouwtekening zo gemaakt dat er altijd veel licht in de woonruimte valt. Ook kunnen bepaalde meubels geïntegreerd worden, zoals een trap waaronder het tv-meubel past zodat er geen loze ruimte ontstaat. Ook kan in het ontwerp rekening gehouden worden met veranderende gezinssituaties.