Zonwering, een mooie aankleding van je huis

Gepost op: 3 april 2020

Delen  

Bij de aankoop van een huis moet je ook nadenken over een aantal aspecten met betrekking tot inrichting en aankleding. Datzelfde geldt als er iets aan vervanging toe is. Vaak gaat het om beslissingen voor jaren, in die zin dat je niet elke paar jaar de muren schildert of een nieuwe vloer legt. Dit geldt ook voor raambekleding, aan de binnenkant en eventueel aan de buitenkant.

Lichtinval

Alle raambekleding noemen we zonwering, om de simpele reden dat deze onder andere als functie heeft zonlicht en de warmte buiten te houden. Het verdient aanbeveling om eerst eens te kijken hoe de ligging van het huis is met betrekking tot binnenvallend zonlicht. Schijnt de zon urenlang binnen en zal hij in de zomer het huis enorm opwarmen? Of komt er slechts een beperkt deel van de dag wat zonlicht binnen en staan er ook nog bomen die een deel van het licht (en de warmte) buiten houden? Het heeft immers geen zin om dure raambekleding te kopen als dat laatste het geval is. Bedenk ook dat het in de winter juist prettig is als de zon af en toe eens binnen schijnt.

Veiligheid en privacy

De meeste zonwering heeft meerdere functies. Zo zijn rolluiken inbraakwerend en houden ze in de winter de gestookte warmte wat langer in je huis. Daarnaast zorgt veel raambekleding ook voor een stukje privacy. Je voorkomt dat iedereen die voorbij loopt, jou ziet zitten.

Trends

Natuurlijk wil je het liefst het nieuwste van het nieuwste, het hipste van het hipste, ook wat raambekleding betreft. De vraag is of dat zo verstandig is: vind je die opvallende, felgekleurde gordijnen over drie jaar ook nog mooi? Zijn die houten lamellen of die multishades behalve prachtig ook wel praktisch? Dit zijn uiteraard willekeurige voorbeelden. We willen er alleen mee aangeven dat je een keuze voor jaren maakt.

Flexibiliteit

Denk ook eens na over hoe je jouw nieuwe raambekleding gaat gebruiken. Rolluiken kan je op iedere gewenste hoogte laten zakken, voor screens geldt hetzelfde. Gordijnen werken op dezelfde manier, maar dan in verticale richting. Multishades bestaan uit transparante en verduisterende banen, waardoor je als het ware met het binnenvallende licht kan spelen. Maar doe je dat ook? Of houd je meer van gemak?

Schoonmaken

Een laatste tip: ook raambekleding moet je af en toe eens schoonmaken. Rolluiken neem je af met een sopje. Gordijnen moet je heel af en toe een keer wassen. Lamellen kunnen vrij stoffig worden en moet je misschien iets vaker schoonmaken. Wat heeft jouw voorkeur? Neem dit mee in je beslissing en je komt vast tot de juiste keuze.