Laminaatvloer kopen: met zo’n vloer kun je alle kanten op

Gepost op: 22 april 2020

Delen  

De inrichting van elke ruimte begint met de basis. Wat doe je met de wanden, wil je een strak wit plafond of juist karakteristieke balken en wat leg je op de vloer? Zo maak je een podium voor jouw inrichting. Kies je voor een neutrale basis, zodat de meubels de hoofdrolspelers zijn, of kies je juist voor uitgesproken kleuren en motieven voor een spannend contrast? Aan jou de keuze, jij bent de regisseur.

Laminaatvloer kopen: de keuze
Meubels kun je eenvoudig wisselen, muren kunnen snel een andere kleur krijgen met verf of behang, maar de keuze voor een vloer maak je voor langere tijd. Het is dus goed om eerst na te denken aan welke eisen jouw ideale vloer moet voldoen. Houd daarbij rekening met waar je de ruimte voor gaat gebruiken en hoe intensief de vloer wordt gebruikt. Een vloer op een slaapkamer van een huis moet aan andere eisen voldoen dan de vloer voor de woon- of badkamer. En een vloer voor een bedrijfspand moet geschikt zijn voor intensief gebruik.
Wil je dat de vloer extra geluids- of warmte-isolerend is? Of wil je juist een vloer die je kunt gebruiken samen met vloerverwarming.

Veelzijdigheid van laminaat
Een vloerbedekking die aan al die verschillende eisen kan voldoen en in veel kleuren en designs verkrijgbaar is, is laminaat. Standaard laminaat bestaat uit verschillende lagen van kunststof en hout en kan dus ook werken onder temperatuurinvloeden. Maar je kunt ook een laminaatvloer kopen van pvc of vinyl. Deze materialen hebben geen last van temperatuurinvloeden en zijn onderhoudsvriendelijk en vochtbestendig.

Let op de ondervloer
Het succes van je nieuwe laminaatvloer begint bij de ondervloer. Moet deze vochtwerend zijn, oneffenheden in de ondergrond wegwerken of zorgen dat er nog minder contactgeluid is? Zeker in een appartement of flat zorg je met de juiste ondervloer voor meer comfort voor jou en je boven- en onderburen!

Laminaat en vloerverwarming
Vloerverwarming staat op het wensenlijstje van veel mensen. Geen storende radiatoren meer in het zicht en altijd een aangename, constante temperatuur in huis. Vroeger was je bij vloerverwarming beperkt met de materiaalkeuze voor je vloer. Tegels waren de standaard keuze. Maar tegenwoordig kun je ook laminaatvloeren kopen die geschikt zijn voor vloerverwarming.

Dit type laminaatvloer is dunner dan standaard laminaat en is er juist niet op gericht om te isoleren, maar om de warmte van de vloerverwarming naar boven door te laten. Twijfel je of het laminaat van jouw keuze geschikt is voor vloerverwarming? Op de verpakking van laminaat staat aangeduid met een speciaal symbool of het geschikt is voor vloerverwarming, maar vraag het bij twijfel altijd even na bij een expert.