Een stijlvolle en veilige bestrating: welke keuze maak jij?

Gepost op: 27 mei 2020

Delen  

De noodzaak van een goede bestrating

Veel woningeigenaren vinden het erg belangrijk dat hun woning goed in orde is, in technische zin en natuurlijk qua looks. Zo moet het huis goed ventileren, moet de isolatie kwalitatief goed zijn en is het fijn als er zo nu en dan iets gemoderniseerd wordt, zoals de badkamer of keuken. Vaak wordt de ruimte rond het huis, de bestrating, in deze plannen over het hoofd gezien. En dat is niet terecht, want het goed bestraten van een terras, garage-oprit of de stoep voor je woning is echt een noodzaak. Waarom? Heel simpel: een terras dat al na een paar regenbuien begint te verzakken, is natuurlijk verre van wenselijk. Bestratingen in welk vorm ook moeten dan ook robuust en sterk zijn. Dit geldt zeker voor de opritten van garages. En verder wil je natuurlijk een visueel aantrekkelijk tuinterras achter huis hebben liggen of een strak vormgegeven garage-oprit. Ten slotte moet de mate van veiligheid nog genoemd worden. Loszittende straatstenen of beton met gaten erin kunnen vervelende struikelpartijen en andere gevaarlijke situaties opleveren.

Harde bestratingstypen

Harde bestratingstypen komen het meeste voor. Bekend is natuurlijk het gebruik van betonbestrating. Beton is uitermate sterk, ziet eer strak en modern uit en kan natuurlijk veel gewicht dragen. Vandaar dat beton een van de meest gekozen materialen is om opritten en terrassen mee te bestraten. Fijn aan beton is verder dat dit materiaal, vaak door het aanbrengen van sleuven en een lichte helling, goed (regen)water afvoert. Ideaal voor op een terras dus! Naast beton zijn er nog diverse andere bestratingssoorten van hard materiaal. Bekend zijn de traditionele straatstenen of bakstenen. Door de ruimte tussen de stenen voert ook deze ondergrond goed regenwater af. Daarbij is er qua patronen en varianten straatstenen een grote keuze voor consumenten, of je nu woningeigenaar of bedrijfseigenaar bent. Verder, ook dat is voordelig, zien straatstenen er vrolijk en prettig uit. Ten slotte kun je nog gaan voor prachtige natuursteentegels. Met name op tuinterrassen en in de voortuin komen deze bestratingssoort goed tot zijn recht.

Groenbestrating: een natuurvriendelijke keuze

De laatste jaren zijn er steeds meer woningeigenaren die ervoor kiezen om halfbestrating te leggen. Deze variant bestaat uit natuurlijke, zachtere materialen en wordt ook wel groenbestrating genoemd. Een van de meeste aantrekkelijke pluspunten van halfbestrating is de relatief goedkope prijs die hiervoor gerekend wordt. Zo kun je voordelig houtsnippers inslaan of betaalbare kiezelsteentjes gebruiken voor een mooi en authentiek ogend tuinpad. Een zandpad, schelpenpad of gebruikmaken van boomschors is ook een mooi alternatief. Bijkomend voordeel: je kunt kaal geworden halfbestrating snel herstellen of aanvullen, mocht dat nodig zijn! Schakel de hulp van Hoveniersbedrijf de Colm in wanneer je nog vragen hebt.